Zijn de doelen nog veilig voor het komende jaar?

De jaarwisseling is een mooi moment om het sportpark eens grondig onder de loep te nemen met betrekking tot de veiligheid. De voetbaldoelen zijn daar een belangrijk onderdeel van aangezien deze in de praktijk soms voor letsel kunnen zorgen. Het komt namelijk wel eens voor dat een voetbaldoel omwaait door toedoen van harde wind of doordat het omvalt tijdens het kantelen van het doel. Wanneer het vervolgens op een persoon terechtkomt, kan dit in de eerste plaats veel leed veroorzaken en in het ergste geval zelfs voor blijvend letsel zorgen. Iedereen moet zijn of haar kind met een gerust en veilig gevoel kunnen laten sporten. Wanneer sportbonden, gemeenten, verenigingen en andere betrokken partijen goed samenwerken, moet de veiligheid op en rond het veld worden gegarandeerd. Dit is iets wat het voetballen alleen maar aantrekkelijker en leuker maakt.

Voetbal Veilig probeert onveilige situaties op en rond de velden te voorkomen. Steeds vaker voetballen kinderen zonder toezicht. Door verkeerd gebruik van het doel en onvoldoende contragewicht is er een vergroot risico op letsel. Om het omvallen van doelen te voorkomen zijn verenigingen genoodzaakt om deze doelen te verankeren of te verzwaren. Alleen op deze manier kan een vereniging er zorg voor dragen dat ze niet kantelen wanneer er bijvoorbeeld kinderen aan hangen.

Om verkeerd gebruik van deze doelen tegen te gaan zijn meerdere oplossingen mogelijk. Ten eerste is het mogelijk om verplaatsbare doelen die op natuurgras staan te verankeren met spiraalankers of grondakkers. Een andere oplossing is om de achterkant van het doel te verzwaren door middel van het toevoegen van extra gewicht met zand.

Echter, in praktijk worden deze oplossingen vaak niet toegepast. Dit komt mede doordat er geen duidelijke regelgeving is rondom dit onderwerp. Wij raden aan om bij de aanschaf van een nieuw verplaatsbaar doel te kiezen voor verzwaring die geïntegreerd is in het grondraam van het doel. Om deze ‘zware’ doelen dan alsnog efficient te kunnen verplaatsen, worden deze doelen geleverd met transportwielen, zodat het doel in de lengte- of breedterichting gemakkelijk kan worden verplaatst.

In onderstaand overzicht wordt meer duidelijkheid verschaft over de mogelijkheden met betrekking tot de verzwaring van verplaatsbare doelen. Volgens DIN/IN en TÜV normen zijn de volgende vereisten opgesteld. Het gewicht dat aan het doel moet hangen, is afhankelijk van de afmetingen van de doelen.

Breedte en lengte doel Diepte Aangeraden gewicht
Trainingsdoel (732×244 cm) 200 cm 100 kg
Trainingsdoel (732×244 cm) 150 cm 170 kg
Jeugddoel (500×200 cm) 200 cm 100 kg
Jeugddoel (500×200 cm) 150 cm 125 kg
Jeugddoel (500×200 cm) 100 cm 200 kg